Atatürk'ün Hayat Kronolojisi

YAŞAM ÖYKÜSÜNDEKİ OLAYLAR DİZİNİ

1881-1908

19 Mayıs 1881 – Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım’ın “MUSTAFA” adını verdikleri çocukları, Selanik Kasımiye Mahallesi, Islahane Caddesi’ndeki evde, bugün müze olarak kullanılan iki katlı pembe evde dünyaya geldi.

Atatürk'ün Yazılı Eserleri

YAZILI ESERLERİ

Mustafa Kemal Atatürk, yaşamının her döneminde kitapla bütünleşmiştir. Bu okuma sevgisinin kendisine sağladığı bilgi birikimini zaman zaman yazmaya dönüştüren Atatürk, yaşamının farklı dönemlerinde farklı konularda kitaplar yazmıştır. Yazdıkları gerek güncelliği, gerekse yol göstericiliği açısından bu gün dahi tartışmasız greçekleri içermektedir.

Ünvan Ve Madalyaları

TATÜRK’ÜN ALDIĞI KIDEM NİŞAN VE ÜNVANLAR

“Benim gözümde hiçbir şey yoktur, ben yalnız liyâkat âşığıyım”
Mustafa Kemal Atatürk

- 6 Kasım 1913′de iki yıllık kıdem zammı aldı.

- 29 Ekim 1914′de iki yıllık kıdem zammı aldı.

- 25 Mart 1916′da iki yıllık kıdem zammı aldı.

- 1 Nisan 1916′da iki yıllık kıdem zammı aldı.

- 23 Aralık 1917′de iki yıllık kıdem zammı aldı.

Atatürk'ün Son Yılları

ATATÜRK’ÜN SON YILLARI VE ÖLÜMÜ

Atatürk’ün ilk hastalık belirtisi 1937 yılında ortaya çıktı. 1938 yılı başlarında Yalova’da bulunduğu sırada, ciddî olarak hastalandı. Buradaki tedavi olumlu sonuç verdi. Fakat tamamen iyileşmeden Ankara’ya yaptığı yorucu yolculuk, hastalığının artmasına sebep oldu.

Atatürk'ün Sivil Hayatı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SİVİL HAYATI

Askerlikten istifasını takiben Erzurumluların isteği üzerine Vilâyat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti Erzurum şubesinin Heyet-i Faale başkanlığına getirildi. Cemiyet, o günlerde daha evvelce alınan bir karar gereğince doğu illerini kapsayan bir kongrenin hazırlıkları içinde idi. Mustafa Kemal’in Heyet-i Faale reisi olarak bu kongreye iştiraki mümkündü; fakat o, bu kongreye özellikle Erzurum’dan üye olarak iştirak etmek istiyordu. Ne çare ki Erzurum üyeleri evvelce seçilmişti; ama buna da bir çözüm bulundu. Erzurum’un iki değerli evlâdı, Kâzım Yurdalan ve Cevat Dursunoğlu Erzurum üyeliğinden istifa etmek suretiyle yerlerini Mustafa Kemal ve Rauf Bey’e bıraktılar. Bu suretle Mustafa Kemal Paşa’nın kongreye girişi meşruluk kazandı.

Ziyaretçi Bilgisi

Bugün 316

Dün 576

Bu Hafta 2748

Bu Ay 16088

Toplam 806339

Duyurular

İçerik Bulunamadı.

Hızlı İletişim

ENDER EĞİTİM KURUMLARI

(0328) 812 08 08

(0328) 814 33 66

iletisim@ozelenderkoleji.k12.tr

MERKEZ / OSMANİYE